Valborgsmässoeld på Hällarna

Tack alla som kom. Ca 700 personer kom till Södra Hällarna på Valborgsmässoafton 2014. Från Visby Hällarna Hembygdsförening var vi inte beredda på anstormningen men vi hoppas att alla är nöjda med brasan och gemenskapen runt elden. Vi har redan pratat med Leva Kungslador och ska se vad vi kan hitta på för arrangemang till kommande år.

För den som inte kunde uppfatta talet som Mats Jansson levererade så finns det här nedanför bilden. Välkommen tillbaka 30 april 2015.

Majbrasa Södra Hällarna

Vårtal – 2014-04-30 – Mats Jansson

Glad vår.

Efter en härligt varm påsk har vi återigen fått lära oss vad aprilväder är. Lite kallt och fuktigt just nu så våren, ljuset och sommaren kan behöva lite hjälp.

Majbrasan har en lång tradition genom årtusenden. Fira ljusets återkomst, bränna det gamla och ge plats för det nya. Valborg har bara tusen år på nacken, men helgonförklarades 1 maj och kristendomen hakade på firandet. Vi ger och vi tar.

Tradition även på den här platsen. Militärt skjutfält. Valborgsmässoeld fram till mitten av 70-talet. Nu en ny fas. Naturskyddsområde – Södra Hällarna. Öppnar upp, olika biotoper, rikt växt- och djurliv. I sänkan här nere finns en lammhage sär lamm ska bidra till att hålla landskapet öppet. Vid den södra parkeringen har man hjälpt vildbin hitta bra boplatser. Här finns en rad olika fågelarter. Gotlands Ornitologiska förening ordnar en fågelexkursion 11 maj bland annat för att lyssna på ärtsångare. www.blacku.se.

Under vintern har man gjort en rejäl upprensning bland buskar och träd och det skapade möjligheten till den här vårbrasan. Regionen och Skogsstyrelsen vände sig till Visby Hällarna Hembygdsförening med önskan om hjälp att hantera brasan – en chans vi gärna tog vara på. Kul att se så många på plats, vi hoppas att vi kan komma tillbaka till nästa år, med lite bättre arrangemang.

Traditioner som bärare av kulturer. Att vi dessutom kan anpassa och möta nya tider med öppenhet är också det som gör oss till människor. Ingen vinner på stängda dörrar och att bygga barrikader. Det är så mycket bättre att lyssna på varandra, på andra kulturyttringar och hitta nya möten.

Men nu var det ju våren vi skulle prata om. Vi tar för givet att kan vi bara klara en vinter till, en månad till, en vecka till så blir det vår och värme. En hoppfull tid där allt känns så mycket enklare. Jag skulle ändå vilja rikta en uppmaning till er alla som inte tar någon tid, inte kostar något, inte påverkar ert liv.

Här ute i er omvärld, kanske i er närhet finns det människor som inte vet om de får vara med nästa vår. Det kan handla om sjukdom av olika slag och just nu tänker jag på alla som väntar på organdonation. Jag tänker på Natalie som föddes med begränsad njurfunktion och nu bara året gammal väntar på njurtransplation. Jag tänker på Jonathan vars lungor inte fungerar mer än till 25 procent och väntar på en lämplig donator. Det är mycket som ska stämma och därför är det viktigt att det finns många som mitt i livet valt vad som ska hända den dag jag själv inte längre finns. Ta ställning du också och anmäl dig till Socialstyrelsens donationsregister. www.livsviktigt.se.

Och just nu hoppas vi få tillbaka värmen och firar att sommarmånaderna står för dörren.

Ett fyrfaldigt leve för våren.

Majbrasa Södra Hällarna

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>